SUOMEN TN-TUKI

MITEN VOIN ITSE HOITAA KOLMOISHERMOSÄRKYÄNI?

HUOM!: Tässä on alustava versio tekstistä. Lopullinen versio poikkeaa tästä hieman, ja laitetaan tälle kotisivulle heti, kun se on teknisesti mahdollista. Tämän sivun ulkonäkö ei siksi ole kovin huoliteltu. Itse esite on huomattavasti luettavammassa muodossa kuin tämä sähköinen versio.

Kolmoishermosärky eli trigeminusneuralgia (TN) on äärimmäisen vaikea kasvojen kiputila. Tämä on eräänlainen TN-potilaan niksikirja. Esittelen siinä omiin ja muiden TN-potilaiden kokemuksiiin perustuen erilaisia itsehoitoja ja selviytymiskeinoja. Yleisempää tietoa trigeminusneuralgiasta saat esimerkiksi Suomen TN-tuen tuottamasta esitteestä "Kolmoishermosärky".

Suomen TN-tuen (STNT) yhteystiedot ovat tämän esitteen lopussa, samoin kuin kirjoittajan esittely. Esitettä "Kolmoishermosärky" on saatavilla ilmaiseksi STNT:n yhdyshenkil”iden kautta.

Kokeile konsteja omalla vastuullasi. Parasta olisi ensin neuvotella lääkärisi kanssa, jos se vain on mahdollista. Yksi asia kannattaa pitää mielessä: trigeminusneuralgiaa ei varsinaisesti voi itse hoitaa. Se on vaikea neurologinen tauti, jonka hoitamiseen tarvitaan lääkäri. Itsehoidot ovat enemmänkin oireiden tekemistä siedettäviksi, yleiskunnon kohottamista ja kipukynnyksen nostamista.

PIENIÄ KÄYTÄNNÖN NIKSEJÄ

Ruoan pehmeyttäminen. Pureskeleminen on monille mahdotonta kivun takia. Nestemäistä ruokaa useimmat sentään pystyvät joten kuten nielemään, ainakin pillin avulla. Käytännössä pääsee helpolla ja halvalla, jos tekee aivan tavallista ruokaa ja survoo ruoan sitten tehosekoittimella (ja lisää siihen vettä tai muuta nestettä). Tällöin voi jopa syödä samaa ruokaa kuin muu perhe, mutta soseutettuna. Kokemuksen mukaan tämä voi olla yllättävänkin tärkeä asia nimenomaan henkisesti. Ruokailu on monille ihmisille tärkeä sosiaalinen tapahtuma, ja siksi kannattaa yrittää pitää siitä kiinni kivusta huolimatta.

Mikäli haluaa olla varmempi ruokansa terveellisyydestä, niin apteekeissa myydään nestemäisiä ruokapakkauksia, joita voi juoda pillillä. Myös aivan tavallinen kaupoissa myytävä vauvanruoka on terveellistä ja helposti pureskeltavaa. Mikäli tehosekoittemellakaan ei saa ruokaa tarpeeksi pehmeäksi, voi mehulinko auttaa. Ainakin vihannekset ja hedelmät saa tällöin mehustettua. Lihalle tämä ei onnistu, ja siksi proteiini pitäisi yrittää saada muualta, esimerkiksi soijavalmisteista, joista voi tehdä erilaisia tahnoja.

Leivän pureskeleminen on usein mahdotonta, mutta myös viljatuotteita pitäisi syödä. Yksinkertaisin vaihtoehto on yrittää syödä puuroja. Olennaisinta on saada tavalla tai toisella edes minimimäärä ruokaa. Aliravitsemus voi huonontaa yleiskuntoa hyvinkin nopeasti.

Viiman torjunta. Kylmyys, ja erityisesti talvinen viima, on monille todellinen ongelma. Pahimmissa tapauksissa TN-potilas ei voi oikeastaan koko talvena käydä ulkona. Tähän ei ole kunnon ratkaisua. Helpoin vaihtoehto on kääriä kaulaliina varovasti kasvojen ympärille. Pehmeä kaulaliina ei yleensä paina trigger-pisteitä liian pahasti. Jopa hiihtonaamareita ja kommandopipoja on käytetty, mutta nämä saattavat osua kasvojen trigger-pisteisiin niin kivuliaasti, ettei niitä voi käyttää. Lisäksi on valitettavaa, että lain mukaan ainakaan kaupungissa ei periaatteessa saisi kulkea kommandopipo päässä tai muutenkaan kasvot peitettynä (ja ainakaan pankkiin ei ole syytä mennä tuollaisilla varusteilla...). Joskus hätä ei kuitenkaan lue lakia.

Viestittämiskeinot. Puhuminen on useimmille TN-potilaille vaikeaa tai mahdotonta kipukohtausten aikana. Siitä huolimatta olisi ehdottoman tärkeää, että pystyy edes jollakin tavalla kommunikoimaan ympärillä olevien ihmisten kanssa. On todettu, että potilas joka eristäytyy ympäristöstään saattaa rappeutua hyvinkin nopeasti niin henkisesti kuin fyysisestikin. Siksi väittäisin suoraan, että kommunikaation ylläpito on syömisen jälkeen ehkä jopa tärkein asia, johon TN-potilaan kannattaa panostaa. Paperi ja kynä on hidas mutta toimiva keino. Hieman kehittyneempi mutta harvinaisempi ratkaisu on viittomakieli. Jo muutama yksinkertainen viittoma (sekä viittoma-aakkosten opettelu) auttaa yllättävästi kommunikoimaan ainakin perheen ja lähimmäisten kanssa. Tämä tosin vaatii lähimmiltä ihmisiltä sen vaivan, että he opettelevat ymmärtämään viittomiasi. Vaiva ei kuitenkaan ole kohtuuton.

Kaikkein pahimpia tilanteita varten (eli lähinnä silloin, jos pelkää jotuvansa kipushokkiin) voi olla hyvä sopia lähimmäisten kanssa jostakin turvakoodista, jolla olennaisesti sanotaan "nyt on päästävä sairaalaan". Tällainen koodi voisi olla esimerkiksi kolme koputusta seinään tai muu vastaava liike, jonka pystyy tekemään, vaikka kipu olisi kuinka lamaannuttava tahansa.

Nykyajan teknologiaa voi lisäksi hyödyntää Internetin avulla, koska puhekyvytönkin ihminen pystyy yleensä kirjoittamaan sähköposteja tietokoneella. Internet on vähentänyt sitä käyttävien TN-potilaiden yksinäisyyttä aivan uskomattomalla tavalla, koska se on usein ainoa tapa, jolla TN-potilaat voivat "tavata". Mikäli sinulla on toimivat Internet-yhteydet ja osaat käyttää niitä, ota yhteyttä Suomen TN-tuen yhteyshenkilöihin. STNT on kehittämässä toimintaa myös Internetin puolella, mikäli kiinnostuneita vain löytyy. STNT:n kotisivun osoite on esitteen lopussa.

Muistikatkosten kanssa eläminen. Eräät lääkkeet, erityisesti Tegretol, saattavat huonontaa muistia ja muuta aivotoimintaa pahastikin. Usein nimenomaan lähimuisti pettää. Tämä voi olla henkisesti pelottavaa, mutta tähän pätee sama kuin kommunikaatioonkin: pelolle ei saa antaa periksi jos aikoo kestää ehjänä. Tässä ongelmassa on yksi hyvä puoli: se ei yleensä ole pysyvää. Mikäli pystyt jossakin vaiheessa lopettamaan tai vaihtamaan lääkitystä edes lyhyeksi aikaa, aivosi alkavat taas melko varmasti toimia. TN:an hoidossa käytetyt lääkkeet aiheuttavat pysyviä vaurioita ajatteluun vain harvoin, jos koskaan.

Yksinkertaisia apukeinoja on olemassa. Kynä ja paperi on tässäkin vanha mutta toimiva ratkaisu. Jos panee kaiken sovitun heti paperille, on edes pieni mahdollisuus muistaa asia myöhemmin. Nykyteknologiaakin voi käyttää hyväksi. Elektroninen kalenteri tai muistuttava rannekello on kallis ratkaisu (jopa 500-600 markkaa), mutta monien mielestä hintansa arvoinen. Sanelukone (parisataa markkaa) voi olla hankkimisen arvoinen, jos muistaa asioita aika ajoin mutta unohtaa ne nopeasti.

YKSINKERTAISIA KIVUNLIEVITYSKEINOJA

Jäähoito. Tämä on yksinkertaisimmillaan jääpussin painamista kipukohdan päälle. Ajatus saattaa tuntua oudolta, koska sekä kylmyys että paine pahentavat useimmilla kivun sietämättömäksi. Olennaista onkin kylmyyden ja paineen yhdistäminen; jääpussia siis painetaan melko kovalla voimalla kipukohtaa vasten. Asian voi yksinkertaistettuna ajatella niin, että kylmä- ja painetuntemus yhdessä aiheuttavat hermostossa niin vahvan signaalin, että kipusignaali ikäänkuin hukkuu sen alle eikä pääse aivoihin asti.

Käytännössä on yksinkertaisinta ostaa apteekista sinertäviä kylmä/kuuuma-puristeita, joita normaalisti käytetään mm. revähtymien hoitoon. Pussi kannattaa ennen käyttöä peittää kankaalla, ettei se palelluta ihoa.

Huomaa, ettei jäähoitokaan ole aina paras ratkaisu. Voi olla, että kiputilaasi liittyy esimerkiksi lihaskramppeja, joille kylmyys ei tee hyvää. Lääkärin mielipidettä on siis syytä kysyä.

Lämpöhoito. Edellä mainitun kylmä/kuuma-puristeen voi myös lämmittää esimerkiksi mikroaaltouunissa ja sen jälkeen painaa kipukohtaa vasten (muista laittaa kangas ihon ja pussin väliin). Lämpö voi rentouttaa lihaskramppeja ja parantaa verenkiertoa kipualueella. Ihmiset reagoivat lämpöhoitoon hyvin eri tavoilla. Joillakin se voi lieventä kipua, toisilla pahentaa. Varsin monet vuorottelevat kylmä- ja lämpöhoitoa, pitäen kumpaakin poskella esimerkiksi muutaman minuutin kerrallaan. On jopa mahdollista, että parhaan tuloksen saa, kun painaa kylmä- tai kuumapussia vastakkaista poskea vasten eikä kivuliasta poskea vasten! Parhaan tavan voi löytää vain kokeilemalla.

Uni. Riittävä uni on jo maalaisjärjenkin mukaan ehto sille, että voi hyvin. Nimenomaan TN:n suhteen unella on lisäksi ylimääräinenkin etu: varsin moni TN-potilas kertoo, että TN-kipu katoaa unen aikana ja saattaa olla poissa jonkin aikaa sen jälkeenkin. Mikäli kuulut tähän onnekkaaseen joukkon, saattavat lyhyet päiväunet helpottaa kipua. Tosin valitettavan moni TN-potilas ei pysty kivultaan nukahtamaan. Tähän ei ole yksinkertaista ratkaisua.

Distraktio. Sana on hieno mutta idea on yksinkertainen: "Yritä ajatella muuta kuin kipuasi, niin saatat unohtaa kivun hetkeksi". Kolmoishermosäryn kohdalla tällainen neuvo tuntuu ehkä lähinnä raa'alta pilalta. Kipu on niin helvetillistä, että sitä ei mukavia miettimällä voi unohtaa. Siitä huolimatta tämä neuvo ei ole pelkkää pelleilyä. Kiehtovan harrastuksen löytäminen on joka tapauksessa henkireikä, joka antaa vaihtelua kipuiluun. Parhaassa tapauksessa se voi jopa hetkeksi peittää kivun. Sopivien harrastusten löytäminen on tosin vaikeaa, koska TN-potilaiden liikkuminen on usein hankalaa. Erilaiset älylliset harrastukset kuten shakki voivat olla sopivia. Toisaalta niinkin arkisen tuntuinen asia kuin sukan kutominen voi olla parasta mahdollista distraktiota!

Työ. Voisi kuvitella, että TN-potilaat eivät pysty työntekoon. Työkyvyttömyys onkin hyvin yleistä, varsinkin kun TN hankaloittaa kanssakäymistä ihmisten kanssa ja krooninen kipu aiheuttaa pikkuhiljaa esimerkiksi keskittymiskyvyn rappeutumista. Kuitenkin on todettava, että tästä huolimatta melkoinen osa TN-potilaista tuntuuu olevan tavalla tai toisella töissä. Työssä käynti vaatii sairaalta ihmiseltä kohtuuttomiakin uhrauksia, eikä siis kannata ottaa mitään syyllisyydentunteita vaikkei siihen pystyisikään. Työssä käyminen on kuitenkin asia, joka pitää henkistä tasapainoa yllä ja pitää mukana normaalissa elämänmenossa. Mielenkiintoinen työ voi lisäksi vaikuttaa distraktiokeinona. Tämä on kuitenkin niitä asioita joissa kannattaa vain kuunnella omaa kehoaan eikä kuunnella ympäristön mielipiteitä. Potilas itse tietää parhaiten mihen hän pystyy.

Seksi. "Ei se mitään paranna, mutta on ainakin hauskaa". Itse asiassa on jopa mahdollista, että seksi vapauttaa erilaisia hormoneja, jotka saattavat suoraan vaikuttaa kivun tuntemukseen. Se saattaa laukaista lihasjännityksiä, jotka pahentavat kipua. Ilman muuta seksi auttaa pitämään parisuhteen kunnossa ja vähentää siis eristyneisyyttä. Distraktiokeinona seksi on eräs parhaista. Mikäli se siis vain suinkin onnistuu, seksi on varsin toimiva kivunlievityskeino.

TNS (myös TENS). TNS-laite on pieni pattereilla toimiva laite, joka antaa erittäin heikkoja sähkövirtasykäyksiä kumielektrodien välille, jotka kiinnitetään ihoon teipillä tai liimaavalla geelillä. TNS-hoito perustunee siihen, että pieni sähkövirta voi aiheuttaa hermostossa signaalin joka peittää kipusignaalin alleen. TNS-laitteita voi saada lyhyeen koekäyttöön lainaksi ainakin joistakin sairaaloista. Käytön opettelu vaatii ammatti-ihmisen opastusta, mutta itse TNS-hoidon voi opittuaan antaa itse itselleen.

Kannattaa tarkasti huomioida yksi asia, joka ei välttämättä ole itsestään selvä: elektrodit tulee kiinnittää toiselle puolelle kuin kipu, ei siis vaurioituneen hermon kohdalle. Jos hermossa on vaurio, sen läpi ajettu sähkövirta voi aiheuttaa hurjaakin kipua. Oikein käytettynä TNS on täysin kivutonta.

Pienimmät TNS-laitteet ovat suunnilleen tupakka-askin kokoisia ja kulkevat siis helposti mukana. TNS-hoitoa kannattaa ehdottomasti joka tapauksessa kokeilla ensin lainalaitteilla, koska kovin moni TN-potilas ei kerro hyötyneensä TNS-hoidosta. Epätyypillisiin TN:an muotoihin hoito saattaa kuitenkin olla hyvinkin tehokas.

Akupunktio. Akupunktio vaikuttanee hiukan saman periaatteen mukaan kuin TNS, joskaan kukaan ei osaa täysin selittää miksi akupunktio toimii jos toimii. Jotkut pitävät koko akupunktiohoitoa hölynpölynä, joskin varsin monet lääkärit alkavat nykyään arvostaa sitä. Akupunktiota voi siis kokeilla joko lääkärin valvonnassa tai "vaihtoehtoisen lääketieteen" edustajan kanssa. Kokemukset ovat melko ristiriitaisia. Akupunktio ei tuntuisi vaikuttavan "klassiseen" TN:aan, mutta saattaa helpottaa "epätyypillisiä" kipumuotoja. Joissakin tapauksissa kipu on saatu hellittämään, mutta se palaa usein takaisin. Akupunktiohoito on valitettavasti melkoisen kallista.

Muut "vaihtoehtoiset" menetelmät. Erilaisia "vaihtoehtoisen lääketieteen" menetelmiä on nykyään niin paljon, ettei niitä ole edes mahdollista listata. Esimerkiksi erilaisia rohto- tai ruokavaliohoitoja on esitetty epälukuisa määrä. Näistä hoidoista ei esitteen kirjoittajalla ole tietoa tai pätevyyttä sanoa mitään. Tieteelliset todisteet niiden tehosta puuttuvat joko osittain tai kokonaan. Jokin hoito voi silti hyvinkin tepsiä yksittäiselle ihmiselle. Hintaa näille hoitomuodoille tulee yleensä paljon.

KROONISTUMISEN ESTÄMINEN

Pitkäaikainen (kroonistunut) kipu on usein monen tekijän aiheuttama kierre, josta on vaikea päästä irti, koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Alla oleva yksinkertainen kaaviokuva (joka noudattaa löyhästi Cailliet'n esittämää) osoittaa, miten helposti kivun kanssa voi joutua pahaan noidankehään. Kehien purkaminen on vaikeaa, mutta ei täysin mahdotonta.

(KAAVIOKUVA LISÄTÄÄN MYÖHEMMIN)

Kuntoilu. Hyvä yleiskunto parantaa vastustuskykyä ja pitää masennuksen helpomin poissa. Lisäksi erityisesti selkä- ja niskalihakset kannattaisi yrittää pitää kunnossa, ettei yllä kuvattu kierre pääsisi alkamaan. Aivan kuten distraktion kohdalla, on helppo sanoa, että "yleiskunto olisi pidettävä hyvänä". On aivan toinen asia keksiä, miten TN-potilas voisi oikeasti pitää yleiskuntonsa hyvänä. Kipukohtausten aikana ei paljon liikuta. TN:aan onneksi kuuluu usein kivuttomia kausia (remissioita), ja näitä kannattaa yrittää hyödyntää niin paljon kuin mahdollista. Kivuliaina aikoina rankka urheilu ei useimmilta onnistu. Kipukausinakin on silti äärimmäisen tärkeää pitää kuntoaan yllä, tavalla millä hyvänsä. Sopivia keinoja vain on valitettavan vähän.

Jos liikkuminen ylipäätään onnistuu, on reipas kävely yllättävänkin tehokasta liikuntaa. Itse asiassa kävelyn ei tarvitse olla edes kovin ripeää. Pääasia on, että yleensä tulee liikuttua. Juokseminen tai hölkkääminen on astetta tehokkaampaa, mutta on monelle mahdotonta joko tärinän tai kylmyyden takia. Lisäksi TN-potilaiden korkea ikä on ongelma. Uinti on urheilumuoto joka sopii lähes kaikille iästä riippumatta, joskaan kylmä vesi ei sovi kaikille TN-potilaille. Monipuolinen kuntosaliharjoittelu on lähes paras mahdollinen vaihtoehto. Kuntopyöräily lisää kestävyyttä ilman kylmyyttä, pahaa tärinää tai suurta tarvetta keskittyä. Toisaalta keskittymistä vaativa laji voi auttaa unohtamaan kivun edes hetkeksi.

Rentoutushoidot. On olemassa epälukuinen määrä erilaisia rentoutustapoja ja -menetelmiä. Nämä eivät vaikuta varsinaiseen TN-kipuun vähäkään. Ne saattavat kuitenkin estää ylimääräisiä jännityksiä ja kramppeja. Jokainen pystyy periaatteessa opettamaan itselleen jonkinlaisia rentoutuskeinoja, joskin on aivan eri asia pystyykö niitä harjoittamaan kivun aikana. Itsehoito-oppaita löytyy paljon. Toisaalta myös erilaisia menetelmiä voidaan opettaa, aina hypnoosista erilaisiin meditaatiotekniikoihin. TN-potilaiden kokemukset vaihtelevat laidasta laitaan. Lyhyesti sanottuna: on täysin mahdotonta sanoa, onko tällaisista hoitomuodoista mitään hyötyä. Yksittäistapauksissa hyötyä voi olla paljonkin, mutta todisteet yleisemmästä vaikutuksesta puuttuvat.

Hieronta. Hieronta tai esimerkiksi fysioterapia voidaan tavallaan ajatella kahden edellä mainitun kuntoutusmuodon välimuodoksi: se toisaalta rentouttaa, mutta toisaalta myös aktivoi lihaksia ja verenkiertoa. TN-potilaiden kokemukset näistä hoidoista vaihtelevat. Joissakin tapauksissa hieronta voi jopa laukaista pahoja kipukohtauksia. Asia voi selvitä vain ja ainoastaan itse kokeilemalla.

RAVINTO

TN-potilaalla on neljä tärkeää syytä olla tavallista tarkempi ruokavalionsa suhteen.

Ravinnon vaikutus kiputiloihin on loppujen lopuksi erittäin sekava ja huonosti tunnettu asia. Tietoa on olemassa paljon, mutta se on osittain ristiriitaista. Erityisesti erilaisten hivenaineiden markkinointi on usein suorastaan aggressiivista. Varsinainen lääketieteellinen todistusaineisto on kuitenkin sekalaista ja johtopäätöksiä on vaikea tehdä. Siksi tässä esitellään ainoastaan eräitä yleisiä ongelmakohtia, joita voi tulla eteen.

Nestekierto. Riittävä nestekierto on yleensäkin yleiskunnon kannalta tärkeä asia. Suositukset vaihtelevat, mutta esimerkiksi Suomen oloissa sopivana määränä pidetään noin paria litraa päivässä. Ainakin pienen osan tästä pitäisi olla mehuina, mielellään vähäsokerisina. Nestekierto on kuitenkin vielä paljon huomattavan paljon olennaisempaa ihmisille, jotka käyttävät maksaan tai munuaisiin vaikuttavaa lääkitystä (kuten esimerkiksi Tegretol). Sopiva nestemäärä auttaa näitä elimiä suoriutumaan tehtävistään. Siksi TN-potilaan kannattaa pitää huolta siitä, ettei ruumis pääse kuivumaan. Tässä joutuu tasapainottelemaan: liian suurikaan nestemäärä ei ole hyväksi, vaan saattaa aiheuttaa esimerkiksi suolotasapainon häiriintymistä. Vichy- ja mineraalivedet voivat olla hyvä vaihtoehto, koska niissä on tarpeellisia suoloja muttei liikaa sokeria. Asiasta kannattaa neuvotella lääkärin kanssa.

Nesteet ja suun kuivuus. Kiputiloihin määrätään usein muiden lääkkeiden ohella ns trisyklisiä masennuslääkkeitä (esim. Triptyl). Nämä saattavat aiheuttaa suun kuivumista ja jatkuvaa janon tunnetta. Suun kuivuminen lisää hampaiden reikiintymisen vaaraa ja heikentää muutenkin suuhygieniaa. Ennen kaikkea ongelma on henkisesti rasittava: jatkuva juominenkaan ei välttämättä helpota janon tunnetta. Yksi vaihtoehto on imeskellä syljen eritystä lisääviä pastilleja. Näitä myydään mm apteekeissa, mutta toisaalta tavalliset sokerittomat xylitol-pastillit ja -purukumit toimivat yhtä hyvin. Hankalampiin tapauksiin löytyy apteekeistä erilaisia suunkostutusaineita, jotka vaikuttavat pidempään.

Alkoholi. Alkoholi sinällään ei oletettavasti pahenna eikä paranna TN-kipua. Alkoholin suhteen kannattaa kuitenkin olla jossain määrin varovainen. Erityisesti Tegretol ja muut epilepsialääkkeet rasittavat maksaa samoin kuin alkoholi, ja alkoholi voi pahentaa lääkkeiden sivuvaikutuksia. Toisaalta kuitenkin pienet alkoholimäärät rauhoittavat ja rentouttavat ja voivat siten auttaa ainakin kestämään kipua. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti muistaa, että kivusta kärsivä ihminen voi erityisen helposti tulla riippuvaiseksi mistä tahansa. Kaiken kaikkiaan yksilölliset erot ovat niin suuria, että mitään varsinaisia neuvoja tämän suhteen ei voi antaa kuin lääkäri, jos hänkään.

Vitamiinit ja hivenaineet. Vitamiineista ja hivenaineista on olemassa valtava määrä osin ristiriitaistakin tietoa. Varsin vähän tästä tiedosta soveltuu kuitenkin suoraan TN-potilaille. Koska meillä on kehitteillä tästä asiasta laajempi esitys, tässä mainitaan vain yksi hyvin tunnettu vitamiini:

B-vitamiini. B-vitamiineja on useita eri tyyppejä. B-vitamiinin puutteen tiedetään aiheuttavan vaurioita hermostossa ja limakalvossa ja siten myös erilaisia kiputiloja. Valitettavasti ei ole ollenkaan selvää, voivatko B-vitamiinien lisäannokset vastaavasti parantaa tai edes helpottaa TN:an kaltaisia hermokiputiloja. TN-potilaalla on kuitenkin yksi hyvä syy syödä lisäannoksia B-vitamiinia: Tegretol ja muut epilepsialääkkeet saattavat vaikeuttaa B-vitamiinien imeytymistä. Myös foolihappo on sukua B-vitamiineille; epilepsialääkkeet aiheuttavat erityisesti foolihapon imeytymishäiriöitä [4]. B-vitamiineja ja foolihappoa myydään lukuisissa erilaisissa valmisteissa, joiden vertailussa on syytä käyttää apteekkihenkilökunnan tai lääkärin apua. B-vitamiini on vesiliukoista, joten myrkytysvaaraa ei yleensä ole, kunhan suositeltuja annostuksia ei ylitetä. Kuten aina, lisäannosten syömisestä on syytä neuvotella lääkärin kanssa.

KIRJALLISUUTTA

Kirjoittajan esittely. Jakke Mäkelä on fyysikko, joka on kärsinyt TN:an kaltaisesta epätyypillisestä kasvokivusta jo usean vuodean ajan. Tänä aikana hän on harrastuspohjalta etsiskellyt tietoa TN:asta ja ollut mm. perustamassa ja kehittämässä TNR-kotisivua (ks. yllä) sekä Suomen TN-tukea. Kirjoittaja on siis itse potilas ja ns. "valistunut maallikko", mutta ilman mitään virallista lääketieteellistä koulutusta.

Esitteen julkaisuoikeudet Suomen TN-tuki / Jakke Mäkelä, 1998. Esite on nro 2 sarjassa "Suomen TN-tuen julkaisuja". Painatukseen on saatu Suomen Potilasliitto ry:n tukea. Esite on ilmainen, ja sitä saa kopioida ja levittää vapaasti.

Suomen TN-tuen julkaisuja


19.10.1998
Jakke.Makela@helsinki.fi